Huidige activiteiten

Hoewel ik in 2019 de pensioen gerechtigde leeftijd heb bereikt, ben ik nog steeds enthousiast als zelfstandige werkzaam onder andere als toezichthouder bij een grote zorgorganisatie en bij de al genoemde projecten bij “Wie ben ik?”. Andere voorbeelden van activiteiten na 2019:

In Uganda ben ik betrokken in 2019 betrokken geweest bij een project om ziekenhuizen beter in staat te stellen hun bedden bezetting te managen. Daarvoor -in samenwerking met de Virtual University of Uganda- is een algoritme ontwikkeld dat op basis van de data van de patiënt, zijn/haar familie/achterban en zijn/haar ziekte voorspelt hoe lang de patiënt een bed nodig zal hebben.

In Tanzania, Ethiopië en Kenia heb ik in 2019 en eerste kwartaal van 2020 lokale ICT bedrijven en een onderzoeksorganisatie (Tigray Institute of Policy Studies -zie http://www.tips.gov.et)) ondersteund o.a. bij het toepassen van data analyse en het verbeteren van kwantitatief onderzoek.

In Nederland ben ik in 2020 betrokken geweest bij een programma voor de implementatie van een ERP systeem bij Fairphone: een social enterprise die zich richt op het ontwikkelen van smartphones die zijn ontworpen en geproduceerd met minimale milieu-impact, die geen conflict mineralen bevatten (zoals goud, tin en wolfraam) en goede arbeidsomstandigheden kennen voor het personeel in de toeleveringsketen.

Ik ben de laatste jaren gefascineerd geraakt door de mogelijkheden voor innovatie met behulp van data analyse en datascience in “zachte sectoren”. Niet alleen door de technologie op zich maar eigenlijk nog meer door de mogelijkheden, de ethische dilemma’s en de organisatorische uitdagingen. Ik wil de komende jaren graag bijdragen aan een verantwoord gebruik van data analyse en datascience in deze sectoren. In 2019, 2020 en 2021 heeft dit o.a. al geresulteerd in de volgende activiteiten:

In Q3 van 2020 heb ik een online trainingsworkshop gegeven in ICT en datascience aan een groep van 7 docenten (met een gedegen achtergrond in ICT) van het Polytechnic College Suriname (PTC, https://ptc.edu.sr/) dat erkend hoger beroepsonderwijs (HBO) aanbiedt. Deze workshop had de ambitie om deze docenten in staat te stellen een curriculum te ontwikkelen. De curriculumontwikkeling wordt in maart 2021 afgerond en het programma wordt vanaf de 2e helft van 2021 aan studenten in Suriname aangeboden.

Vanaf 2022 heb ik het nieuwe bachelor programma datascience ondersteund door les te geven, docenten te coachen via een train-the-trainer programma, een deel van het curriculum verder te ontwikkelen en het begeleiden van stagiaires bij het Herstelplan zorg, Ministerie van Volksgezondheid in Suriname.

In Q4 van 2020 heb ik (samen met Michiel Kupers, ASML) een online training gegeven in Datascience aan 4 ICT-bedrijven in Bangladesh in samenwerking met de Bangladesh Association of Software and Information Services (BASIS): de nationale koepel organisatie voor Software & IT, zie https://basis.org.bd met meer dan 1100 aangesloten organisaties. De workshop was een mix van webinars en coaching sessies met als doel deelnemers, met een goede achtergrond in programmeren en statistiek, in staat te stellen een grondig technisch en commercieel inzicht te verwerven in de mogelijkheden van Datascience en om de deelnemers te coachen bij de ontwikkeling van een prototype van een nieuwe dienst die kan worden aangeboden aan nieuwe of bestaande klanten.

De workshop duurde 5-7 weken (er vinden nog steeds coaching sessies plaats) met een focus op kennisoverdracht in de eerste 3 weken (met gemiddeld 5 webinars per week) en coaching bij de ontwikkeling van de nieuwe AI-dienst in de andere weken. De enthousiaste deelnemers van de workshop hebben verzocht om een ​​vervolg in de vorm van een advanced training. Deze training is geïmplementeerd in de periode augustus – november 2021.

Onder andere voor de TU Delft en Sprockler (zie https://sprockler.com) heb ik vanaf maart 2021 met een team van 4 een ‘NLP4Stories’ project uitgevoerd gedaan waarin een aantal technologieën uit Natural Language Processing worden gebruikt voor de analyse van de open antwoorden.

Sprockler is een applicatie waarmee ervaringen, verhalen verzameld worden van projecten, evenementen, onderzoeken deels met open vragen. Als het aantal respondenten hoog is, wordt het lastig om de antwoorden op open vragen te analyseren. NLP4 Stories heeft als doel om Sprockler gebruikers te ondersteunen door:

  • Het achterhalen van overeenkomsten/ rode draden in de antwoorden
  • Het opsporen van markante verschillen in de antwoorden bijv. op variabelen zoals leeftijd etc.
  • Een analyse van de meest gebruikte woorden/termen
  • Zwakke signalen met potentiële hoge impact op te sporen (de zogenaamde outliers).
  • Samenvattingen automatisch te genereren

NLP4 Stories is ontwikkeld om gebruikers te ondersteunen. Niet om de analyse (deels) te automatiseren. De pilots zijn goed verlopen en in 2022 zal NLP4Stories op grotere schaal worden uitgerold